مدرسهای برای آینده | پروژه طرح معماری 2 من
بالاخره این ترم هم با تمام خوبیها و بدیهایی که داشت تمام شد. طرح این ترم (5) مدرسه بود. مدرسهای که باید برای آینده ساخته میشد. متنی که قرار دادم از قسمت معرفی پروژه هست:
" مدرسهای برای آینده، عنوانی که در همان لحظهی اول این سوال را در ذهن به وجود میآورد که، آینده چه میخواهد؟ مدرسهای که باید برای آیندگان ساخته شود چه چیزهایی باید داشته باشد که در حال حاضر وجود ندارد؟ مطمئنا فقط زیبایی ظاهری و استفاده از فرمهای پیچیده و متفاوت مد نظر نیست و اگر هم باشد در اولویتهای بعدیست. ساختمان آینده باید از هر لحاظ جدید باشد. مصالح، فرم، تکنیک طراحی و... . اما در این میان مسئله مهمی که باید مورد توجه قرار گیرد طراحی سبز است ....
چرا که اگر معتقد باشیم دو رویکرد اصلی در طراحی معماری، یکی فضا محور و دیگری اقلیم محور وجود داشته باشد، طراحی سبز به هر دو جنبه یا رویکرد توجه دارد. در یک تعریف کلی ، معماری سبز رویکردی در طراحی ساختمان است که سعی میکند اثرات زیان بخش بنا را بر روی سلامت انسان کم نماید و محیطی سالم را برای زندگی او فراهم آورد. از سویی دیگر معماری سبز تلاش میکند تا از ویژگیهای محیطی مانند هوا، آب، خاک، و.. در راستای فراهم آوردن این محیط سالم بهره بگیرد. متاسفانه با صنعتی شدن کشورها و پیشرفت روز افزون آن، توجه به مسائل زیست محیطی رفته رفته کمتر میشود و جدایی از طبیعت بیشتر. در حاضر توجه به این مسئله در کشورهای توسعه یافته شروع شده و شرکتهای طراحی معماری سعی در حداکثر استفاده از مصالح مدرن در جهت کاهش آسیب رسانی و افزایش کارایی ساختمان خود دارند. امروزه با توجه به این که منابع انرژی تجدیدناپذیر رو به اتمام است و تخریبی که ناشی از استفاده این منابع به محیط زیست منجر میشود ، توجه کشورها به سوی استفاده از منابع تجدید پذیر و توسعه پایدار بیش از پیش جلب شده است. شرکتهایی نظیر بیارکه انگلس، فاستر و همکاران، زاها حدید و همکاران و ... از جمله شرکتهایی هستند که گام به طراحی پایدار گذاشته و شاید بتوان گفت در این عرصه موفق نیز بودهاند. اما وضع در کشورهای توسعه یافته بخصوص کشور ما وخیم است. بطوری که هر سال شاهد اجرای طرحهای ترافیک، تعطیلی مدارس و... بدلیل آلودگی هوا هستیم. اما اجرای موقت اینگونه طرحها میتواند مشکل را حل به کل حل کند؟ میتواند مشکل آیندگان را حل کند؟ آیا این پاک کردن صورت مسئله نیست؟ متاسفانه در کشور ما کمتر در مورد نقش سازنده ساختمانهای پایدار و همگام با محیط زیست صحبت شده و شاید بتوان گفت در کل کشور ایران ساختمانهای پایدار ساخته شده، 1 درصد کل ساختمانهای کشور نیز نباشد، این در حالیست که 10 درصد ساختمانهای کشور آلمان بام سبز دارند و این آمار در حال افزایش است. بر اساس آمار موجود مصرف انرژی در ایران بیش از 5 برابر متوسط رشد مصرف انرژی در جهان است (آمار سازمان بهرهوری انرژی ایران). پس شکی نیست که بهینه سازی مصرف انرژی می تواند کمک بزرگی به رشد و توسعه کشورمان باشد. در این بین، نگرش به رویکردهای معماری سبز در فضاهای آموزشی از جمله مدرسه از جایگاه ویژه ای برخوردار است زیرا علاوه بر رعایت نکات اساسی ساختمانهای سبز و صرفهجویی در مصرف انرژی، وجود چنین مدرسههایی ابزار آموزشی، برای آموزش شیوههای پایدار به دانشآموزان است. البته طراحی پایدار فقط استفاده از بام سبز نیز، بلکه استفاده درست از مصالح ساختمانی، طراحی لندسکیپ، طراحی بر اساس اقلیم و... را نیز شامل میشود. کلانشهر ارومیه از شهرهای آلوده کشور محسوب میشود. بنابراین اولویت اصلی طراحی توجه به مسائل زیستی و اقلیمی منطقه و طراحی پایدار است. چرا که نیاز اصلی آیندگان ما نفس کشیدن و لذت بردن از محیط زندگی خود است.
(برای مشاهده تصاویر با سایز بزرگتر بر روی آن کلیک کنید)
- شیت اول مربوط به معرفی پروژه به همراه موقعیت سایت:
- شیت دوم پلان و مقاطع:
- شیت سوم پلان و نماها:
- شیت چهارم جزئیات مصالح: